תהליך ייצור הדבש
תהליך ייצור הדבש
את העובדה שאנחנו אוהבים דבש כבר כולם יודעים, אבל האם תהיתם מהיכן מגיע אליכם אותו נוזל מתקתק וממכר? וכמה קשה עובדת הדבורה עבורו? בואו מגלה מהו תהליך ייצור הדבש?
תהליך ייצור הדבש מתחיל בכך שהדבורה עוברת מפרח לפרח ומוצצת את הצוף בעזרת סוג של חדק ארוך שנמצא על גופה. הצוף עובר דרך הפה של אל חלל הבטן של הדבורה ולתוך קיבת הדבש. בקיבת הדבש ישנם אנזימים אשר עוזרים לפרק את הצוף. כאשר חוזרת הדבורה אל הכוורת היאמשתמשת בחלק מהצוף המעובד לצורך האכלת חבריה ואת חלקו היא אוגרת בתאים בכוורת. הצוף המעובד אשר נשמר בכוורת, הופך עם הזמן למרוכז וצמיגי – באמצעות תהליך של איוד, וזה למעשה הדבש אותו אנו מכירים ואוהבים כל כך.
תהליך ייצור הדבש אומנם נשמע פשוט ולא מורכב, אך מדי יום הדבורה יוצאת לא פחות מ-50 פעמים מהכוורת והיא עוברת בין 50,000(!!!!) פרחים מדי יום והיא מתעופפת למרחק של כ- 2-10 קילומטרים. במשך חייה הקצרים של הדבורה אוספת הדבורה ומכינה כ-15 גרם של דבש. רק בכדי שתבינו – בכדי להכין צנצנת דבש קטנה שמכילה 50 גרם דבש, הדבורים התעופפו במצטבר באזור ה-20,000 קילומטר וזאת לצורך ביקור בכ- 250,000 פרחים!!!
ואיך מגיע הדבש מהכוורת אלינו
לפעולה של הוצאת הדבש מתוך הכוורת נקראת רדיית דבש. הרדייה נעשית על ידי מגדל הדבורים – הדבוראי. לשם ביצוע הרדייה, הדבוראי מוציא במספר שלבים קומה מתוך הכוורת, הוא מסיר את מעטה השעווה באמצעות סכין ומכניס את חלת הדבש לתוך מכונת הרדייה שעוזרת לדבש לצאת מהחלה. הדבש המופק מן החלה עובר הליך של סינון ולאחר מכן לאחסון. בגמר הרדייה מחזיר הדבוראי את החלה המשומשת אשר עדין מכילה מעט דבש – לכוורת. הדבורים מלקטות את הדבש שנשאר ובונות מחדש את החלות ותהליך ייצור הדבש מתחיל מחדש. בתנאים מיטביים ניתן לרדות כ-30-40 ק"ג דבש מתא כוורת אחד בעונה. בטרם ייגש הדבוראי לעבודתו – עליו להצטייד בביגוד מיוחד הכולל מסיכה
לפנים וכפפות לידיים מכיוון שבעת לקיחת הדבש מהכוורת הדבורים מתעוררות ומנסות לגרש את התוקף באמצעות נשקן העיקרי – העוקץ.
מלבד תהליך ייצור הדבש ושאר מוצרי הכוורת, לדבורה יש גם תפקיד חשוב בטבע. בזמן איסוף הצוף, כאשר הדבורה עוברת מפרח לפרח היא מעבירה אבקנים מפרח אחד למשנהו. כאשר היא נוחתת על
פרח אחר מאותו מין, האבקנים נופלים, ומפרים את הפרח. תהליך זה נקראה האבקה.