דבש לתינוקות – בריא או מסוכן?

דבש הינו מילה נרדפת לבריאות. איכויות הדבש ויתרונותיו הרפואיים ידועים לכל בר דעת כבר אלפי שנים ואפילו ברפואה הקונבנציונאלית מכירים בסגולותיו אלו. אולם ישנה סוגיה בלתי פתורה באשר למתן דבש תינוקות עד גיל שנה.

ההנחה הרווחת בקרב ציבור הרחב היא כי מתן דבש או מזונות המכילים דבש לתינוקות עלול להיות מסוכן לבריאותם ועלול לגרום לשיתוק במערכות הנשימה והשלד ובמקרים מסוימים אף למוות וזאת  עקב נגיף הבוטיליזם (Botulism) אשר מצוי במזונות שונים וביניהם הדבש.

אז זהו, הדבר לא כל כך מדויק…

חיידק הבוטיליזם הינו חיידק שמתפתח במזון המשומר ונפוץ בקרב אריזות וואקום. החיידק יודע לייצר נבגים, מעין צורת קיום "מושהה", המאפשרת לו לשמור על קיומו בתנאי סביבה קיצוניים וזאת  עד שיגיע למקום בו יש תנאי מחייה נוחים ושם יוכל להתפתח לחיידק רגיל.  אל החיידק אנו נחשפים כאשר אנו אוכלים מזון שבו קיימים הנבגים (במקרה זה דבש ומוצריו), ואלו מתפתחים לחיידקים שמייצרים את הרעלן המתפשט בגוף.

האם התינוק שלך יכול לאכול דבש

דבש ותינוקות

הרעלנים שמתפשטים מסוכנים לתינוק עקב העובדה שמערכת החיסון שלהם פגיעה ולא מסוגלת להתמודד עימם. בשל כך, אנשים בוגרים ובכללם ילדים החל מגיל שנה, לא יפגעו .

חשוב לציין כי הרעלת הבוטולינום נדירה בישראל, במשך השנים נדגמו בישראל למעלה מ-300 דגימות דבש, ומעולם לא נתגלו נבגי בוטולינום בדבש. מאז קום המדינה אירעו שני מקרי הרעלת בוטולינזם, אך רק אחד מהם נגרם עקב אכילת דבש.

על כן, כאשר מדובר באריזות דבש שלא נסגרו בוואקום או באריזות שאינם הרמטיים כגון מכסי פלסטיק, או צנצנות דבש שנמכרות מיידי הכוורנים והכוורות עצמם הסיכוי להרעלת בוטוליזם, שגם כך איננה שכיחה יתר על המידה, שואפת לאפס.

יחד עם זאת ולמרות כל האמור לעיל, ולו רק בכדי להפחית את הסיכוי להידבקות בחיידק, נהוג ומומלץ להימנע מלתת דבש ומוצריו לתינוקות מתחת לגיל שנה ולנקוט משנה זהירות בקניית מוצרי מזון משומרים פגומים ונפוחים וכמובן להימנע מצריכת מזון משומר שתוקפו פג.

ומה באשר לאם המניקה?

אין שום מניעה לאם ההמניקה לצרוך דבש כאשר נפשה חושקת בכך. תינוק יונק שהאם צרכה דבש נחשף לנוגדן דרך חלב האם  ומוגן מפניו.

דילוג לתוכן